Jak se budou vyvíjet úrokové sazby hypoték v r. 2014 - Agáta Zaspalová

Hledat
Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Jak se budou vyvíjet úrokové sazby hypoték v r. 2014

Aktuality - články
TIPY PRO VÁS
PORADNA
NAPSAT E MAIL AGÁTĚ
 

Jak se budou vyvíjet úrokové sazby hypoték v r. 2014

 

Banky v očekávání příchodu nového roku a s ním i nového občanského zákoníku zvolily vyčkávací strategii a úrokové sazby ke konci roku stagnují. Nárůst ukazatele HYPOINDEX o 6 setin procentního bodu je spíše dozvukem předchozích měsíců a do konce roku bude také stagnovat. Kam však budou směřovat sazby v roce 2014?

Banky šetří síly. Úrokové sazby stagnují

Bankéři mají pro letošní rok splněno a i z dalších strategických důvodů nyní před koncem roku spíše šetří síly. Průměrná úroková sazba hypoték do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV), kterou měříme prostřednictvím indexu GOFI70, v listopadu meziměsíčně vzrostla o setinu procentního bodu na 3,12 %, čímž se vrátila na zářijovou úroveň. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nyní hodnota indexu o 7 setin níže. Loni po prudkém podzimním propadu hypotéky do 70 % LTV banky v průměru nabízely za 3,19 %.

Sazby hypoték do 85 % LTV tentokrát podražily meziměsíčně o 4 setiny procentního bodu na 3,33 %. A stejně tak nárůst úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky poskytované na plnou zástavní hodnotu. Index GOFI 100 v listopadu meziměsíčně vzrostl o 2 setiny procentního bodu na 4,49 %. Stagnaci v tomto měsíci vykazuje kategorie hypoték s variabilní úrokovou sazbou. Index GOFI 70 VAR v listopadu zaparkoval na úrovni 2,53 %.

 

 

Úrokové sazby hypoték v roce 2014

V prosinci budou podle našeho názoru nabídkové úrokové sazby hypoték dál stagnovat. A stagnaci očekáváme i v případě indexu reálných cen
ukazatele HYPOINDEX. Banky již mají pro tento rok splněno, šetří si munici a zajímavé věci v cenové oblasti se začnou odehrávat hned na začátku roku. Z našeho pohledu pro začátek roku 2014 připadají v úvahu dva scénáře. První, vycházející z čistě technické analýzy dat napovídá, že úrokové sazby podobně jako v předchozích letech budou spíše stagnovat a banky budou vyčkávat na kroky konkurence. Stagnace či krátkodobý růst v úvodních měsících roku jsme zaznamenali v letech 2008, 2011, 2012 a 2013. Pro tento scénář hovoří i občasná vyjádření bankéřů, z jejichž pohledu jsou jsou úrokové sazby již tak nízko, že fakticky nemají příliš kam klesat.

 

 

Druhý scénář vycházející spíše z fundamentálních předpokladů však přece jen signalizuje určitý potenciál pro možnou korekci sazeb, což by v případě indexu GOFI70 mohlo znamenat přiblížení k hranici 3 procent. Prostor pro snížení průměrných nabídkových sazeb se totiž znovu otvírá díky vývoji na mezibankovním trhu. Úrokové swapy se zde opět blíží rekordním minimům, kterých dosahovaly v červnu letošního roku. A vzhledem k tomu, že banky budou chtít z aktuální situace na trhu vytěžit maximum a zopakovat úspěšný rok 2013, je docela možné, že sazby budou vzájemnou konkurencí bank opět tlačeny dolů. Velice silným faktorem, který stál za zostřeným konkurenčním prostředím v uplynulých dvou letech, je refinancování, a i v roce 2014 bude tento fenomén hrát důležitou roli. V příštím roce budou podle našeho odhadu končit fixace zhruba 100 000 hypoték.

V tuto chvíli se domníváme, že leden bude měsícem vyčkávání. Banky budou mít plné ruce práce s integrací nového občanského zákoníku a z taktických důvodů se nebudou chtít zahltit novými obchody. Nicméně v únoru, pokud příznivé podmínky na mezibankovním trhu přetrvají, se do toho pustí naplno a sazby přinejmenším alespoň naoko sníží s cílem nastartovat poptávku a dodat na trh pozitivní zprávy. Z dlouhodobého hlediska však situaci hodnotíme tak, že sazby již svého dna dosáhly a v průběhu roku 2014 naberou pozvolně rostoucí trend. Tato predikce se týká fixních úrokových sazeb.

 

 

V případě variabilních sazeb klíčovou roli hraje sazba PRIBOR, na kterou je úročení těchto hypoték navázáno. A podle zatím poslední predikce z dílny ČNB by 1měsíční a 3měsíční PRIBOR měl vlivem měnových intervencí centrální banky spíše klesat a s ním tedy i úroky hypoték s variabilní sazbou. K tomuto scénáři se rovněž kloníme.

Podtrženo, sečteno. V úvodu roku 2014 budou sazby vlivem výše uvedených faktorů spíše stagnovat a výraznější změny v cenotvorbě očekáváme spíše v únoru či březnu.

 
 

Zdroj : Česká národní banka (ČNB)

 

ZPĚT

NENECHTE SE DOJIT
ZAJÍMAVÉ ODKAZY
RPSN
KURZY AKCIÍ
KURZY MĚN
PENÍZE CZ
FINMAG
DOBRÝ PORADCE
ČESKÝ MAKLÉŘ
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky