Novinky v podmínkách pro předčasný důchod v roce 2014 - Agáta Zaspalová

Hledat
Přejít na obsah

Hlavní nabídka

Novinky v podmínkách pro předčasný důchod v roce 2014

Aktuality - články
TIPY PRO VÁS
PORADNA
NAPSAT E MAIL AGÁTĚ
 

Novinky v podmínkách pro předčasný důchod v roce 2014

 

Pro žadatele o předčasný důchod platí od 1.1.2014 nové podmínky. Mezi hodnocená kritéria patří věk a délka předchozího pojištění. V následujícím článku jsou uvedeny předpoklady, které bude nutno splnit, pro předčasný odchod do důchodu. A budou přísnější, než jak tomu bylo doposud.


Aby byl žadateli odchod do předčasného důchodu umožněn, musí splnit několik podmínek.  Jedním z měřítek je věk. Aby bylo žadateli vyhověno, musí mu chybět maximálně tři roky do dosažení věku pro přiznání řádného důchodu. Změna oproti současnému roku nastane v délce pojištění, které bude nutno získat. Nyní stačí 29 let, ale od následujícího roku bude toho kritérium přísnější. Starobní důchod dostanou přiznaný pouze lidé s minimálně 30 lety pojištění.

Je nutné brát v úvahu také míru krácení předčasného důchodu. Ten je krácen trvale a při dosažení věku pro získání řádného starobního důchodu nedochází k přepočítání. Předčasný důchod je krácen tím víc, čím dříve se do něho odchází. Naznačíme postup výpočtu. Krácení se uvádí v procentech a je závislé na počtu dní, o kolik dřív člověk odchází před dosažením věku pro přiznání řádného důchodu.

Procento udávající míru krácení se zvyšuje za každých 90 dní. Pokud občan odchází do penze o 1 až 90 dní dříve, tak se mu důchod krátí o 0,9%. Pokud je odchod do důchodu mezi 91 až 180 dni předem, je dané procento ve výši 1,8%. A takto procento nadále vzrůstá až do výše 15,9% při intervalu 1 081 až 1 170 dní. Vzhledem k tomu, že sazba je vždy 90 dní stejná, je vhodné zvážit, kdy do předčasného důchodu odejít, aby krácení bylo co nejnižší.

V roce 2014 dochází ke změnám ve výpočtu starobního důchodu, a to konkrétně v redukčních hranicích, což se samozřejmě dotkne i předčasného důchodu. Základní výměra bude stanovena na 2 340 Kč.

 
 

ZPĚT

NENECHTE SE DOJIT
ZAJÍMAVÉ ODKAZY
RPSN
KURZY AKCIÍ
KURZY MĚN
PENÍZE CZ
FINMAG
DOBRÝ PORADCE
ČESKÝ MAKLÉŘ
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky